Historik
Vad är Hälsingehambon?
År 1965 hade TV en serie med program som kallades Landskapsleken. Hälsingland fick i uppdrag av Bohuslän att anordna en långdans och i denna deltog 92 par. Hälsinglands Turistförening tyckte om idén och arrangerade Hälsingehambon året efter. Antalet par ökade år från år och 1975 såg arrangörerna sig tvungna att maximera antal deltagare till 1 000. Året därpå lade de starten tidigare så att de återigen kunde ta emot obegränsat antal, men redan 1979 sattes ett nytt tak på 1 500 par. Detta tak låg fast i nio år tills deltagarantalet gick under taket. Sedan har antalet par stadigt sjunkit för att tillfälligt vända uppåt igen vid 40-årsjubileet 2005.
I januari 2000 köpte Bollnäs och Ljusdals kommuner Hälsingehambon för 150 000 kr var för att driva det i samarbete med de lokala hambo-kommittéerna. Dessa hade året innan haft en förlust på 282 000 kronor, och tävlingen hotades att läggas ner. År 2005 beslöt Ljusdals kommun sig för att dra sig ur.
Bollnäs kommun beslutade att fortsätta att arrangera tävlingen i egen regi. År 2006 skedde första etappen som vanligt i Hårga medan resten av tävlingen hölls i Långnäsparken i Bollnäs. Året efter gjordes förändringar. Första etappen utspelades på Hårga äng, andra etappen på en nybyggd dansbana i Hårga, tredje etappen på gågatan i Bollnäs och slutligen fjärde etappen på gräsmattan bakom scandic hotell i Bollnäs. Finalen dansades i Långnäsparken.
I januari 2008 bildades Föreningen Alliansen Hälsingehambon, som via ett avtal med Bollnäs kommun, arrangerar Hälsingehambon. Föreningen bestod av lokala föreningar i Bollnäs kommun; Kilafors Idrottsförening, Hanebo Hembygdsförening, Segersta Hembygdsförening, Segersta Orienteringsklubb, Hanebo-Segersta Folkdanslag, Bollnäs Folkdanslag, Segersta Byalag och Hanebo Framtid.
Föreningen Alliansen Hälsingehambon arrangerade Hälsingehambons 45-årsjubileum sommaren 2010 med att dansa ”kring Hårgaberget”: etapp 1 och 2 i byn Hårga, etapp 3 över Millenniumbron i Segersta med etapp 4 och finaler vid Kilafors herrgård. Efter jubileumshambon 2010 fick rullstolsburna en egen klass i Hälsingehambon. Då antal deltagare minskade år från år beslutade föreningen efter 2011 att lägga ner evenemanget.
(Källa: Wikipedia)
Är det sant som sägnen säger att man inte kan sluta dansa?
Varje år berättas stämningsfullt Hårgasägnen om ungdomar som inte kan sluta dansa när spelmannen spelar sin oemotståndliga hambo-polska….. Läs Hårgasägnen här
Nystart 2015
I samband med att Hälsigehambon skull fira sitt 50-årsjubileum beslöt de idella föreningarna Hanebo hembygdsförening, Arbråbygdens folkdansgille och Järvsö hembygdsförening att återuppta evenemanget och Föreningen Hälsingehambon bildades.
Föreningen Hälsingehambons Styrelse 2015, Camilla Olsson, Birgitta Svensson, Helena Näslund, Anna Valsberg, Sofia Lindström, Mikael Eriksson, Magnus Mårtensson, Jan Delin, Anders Andesson, Olle Pallars. Foto: Jakob Silén
Pressmeddelande den 17 februari 2015
Den tysta kraften tar över och arrangerar Hälsingehambon.
Söndag den 15 februari bildades Föreningen Hälsingehambon. En ideell förening som har som ändamål att stödja, främja, utveckla och arrangera Hälsingehambon.
Huvudmedlemmar är tre föreningar, Hanebo Hembygdsförening och Arbråbygdens Folkdansgille samt Järvsö Hembygdsförening, som representerar årets tre dansplatser under sommarens Hälsingehambo. Ur dessa föreningar har nu den tysta kraften från den ideella sektorn klivit fram och samarbetar kommunöverskridande inför sommarens jubileum.
Tradition med inlägg av några små nya grepp kommer att inrama hambotävlingen. Efter det att Hårgasägnen lästs tidig morgon på Hårgaäng drar utmaningen igång för dansarna. Publiken möts av färgsprakande folkdräkter och sagor och sägner som knyter an till musik, kultur och natur i Ljusnans dalgång.
– ”Det finns så många olika minnen kring denna vår Hälsingehambo så de skulle kunna fylla många bibliotek om alla skulle skrivas ner. Vi tror på att sommarens jubileumshambo kommer att bli en riktig nostalgitripp med vänner som träffas och trivs i dansens och glädjens tecken” säger Helena Näslund ordförande i den nybildade föreningen.
I danskretsar pratas det om evenemanget så styrelse och arbetsgrupper har stor tilltro till att det kommer att ordnas många resor till Hälsingehambon i sommar:
– ”Det känns jättekul att det blir av igen och det kommer att vara en dag att se fram emot”, säger Magnus Mårtensson flerfaldig vinnare av Hälsingehambon och nu även vice ordförande i den nystartade föreningen.