Historik

Vad är Hälsingehambon?

År 1965 hade TV en serie med program som kallades Landskapsleken. Hälsingland fick i uppdrag av Bohuslän  att anordna en långdans och i denna deltog 92 par. Hälsinglands Turistförening tyckte om idén och arrangerade Hälsingehambon året efter. Antalet par ökade år från år och 1975 såg arrangörerna sig tvungna att maximera antal deltagare till 1 000. Året därpå lade de starten tidigare så att de återigen kunde ta emot obegränsat antal, men redan 1979 sattes ett nytt tak på 1 500 par. Detta tak låg fast i nio år tills deltagarantalet gick under taket. Sedan har antalet par stadigt sjunkit för att tillfälligt vända uppåt igen vid 40-årsjubileet 2005.

I januari 2000 köpte Bollnäs och Ljusdals kommuner Hälsingehambon för 150 000 kr var för att driva det i samarbete med de lokala hambo-kommittéerna. Dessa hade året innan haft en förlust på 282 000 kronor, och tävlingen hotades att läggas ner. År 2005 beslöt Ljusdals kommun sig för att dra sig ur.

Bollnäs kommun beslutade att fortsätta att arrangera tävlingen i egen regi. År 2006 skedde första etappen som vanligt i Hårga medan resten av tävlingen hölls i Långnäsparken i Bollnäs. Året efter gjordes förändringar. Första etappen utspelades på Hårga äng, andra etappen på en nybyggd dansbana i Hårga, tredje etappen på gågatan i Bollnäs och slutligen fjärde etappen på gräsmattan bakom scandic hotell i Bollnäs. Finalen dansades i Långnäsparken.

I januari 2008 bildades föreningen Alliansen Hälsingehambon, som via ett avtal med Bollnäs kommun, arrangerar Hälsingehambon. Föreningen bestod av lokala föreningar i Bollnäs kommun; Kilafors Idrottsförening, Hanebo Hembygdsförening, Segersta Hembygdsförening, Segersta Orienteringsklubb, Hanebo-Segersta Folkdanslag, Bollnäs Folkdanslag, Segersta Byalag och Hanebo Framtid.

Föreningen Alliansen Hälsingehambon arrangerade Hälsingehambons 45-årsjubileum sommaren 2010 med att dansa ”kring Hårgaberget”: etapp 1 och 2 i byn Hårga, etapp 3 över Millenniumbron i Segersta med etapp 4 och finaler vid Kilafors herrgård. Efter jubileumshambon 2010 fick rullstolsburna en egen klass i Hälsingehambon. Då antal deltagare minskade år från år beslutade föreningen efter 2011 att lägga ner evenemanget.
(Källa: Wikipedia)

Är det sant som sägnen säger att man inte kan sluta dansa?

Hälsingehambon är inte bara dans utan i allra högsta grad även härlig folkmusik. Traktens skickliga spelmän- och kvinnor spelar till dansen på respektive etapp samt leder dansarna till dansplatsen i en pampig defilering.

hambo hårga 8 aw

Varje år berättas stämningsfullt Hårgasägnen om ungdomar som inte kan sluta dansa när spelmannen spelar sin oemotståndliga hambo-polska….. Läs Hårgasägnen här

Hälsingehambon dansas av nybörjare och mer vana dansare i olika åldrar. Det är en riktigt härlig mix av tävlingsinriktade dansare och de som bara dansar för att det är kul och för att klara utmaningen som det innebär att ta sig igenom en hel dag med hambodans.

Dansen sker i ringar på varierat underlag. Varje dansetapp är åtta minuter lång. Är du ungdom (under 15 år) eller senior (60 år eller äldre) och tycker att fyra minuters dans är utmaning nog finns det möjlighet att anmäla sig till Ungdoms- eller Seniorklassen.

Ni anmäler er parvis. Ett par består av en person som dansar kavaljersteg tillsammans med en person som dansar damsteg. Se beskrivning under fliken om hambo>>

När ni dansar Hälsingehambon ska ni bära folkdräkt.

Publikens favorit

På varje etapp har publiken möjlighet att rösta på ett eller flera favoritpar. För att öka sina chanser att vinna pengapriset som publikens favorit har dansarna möjlighet att den sista minuten i varje etapp ”fria” till publiken genom att ”köra valfri stil”.

315

 

 

Hårga-Arbrå-Järvsö